Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] Spożywaj produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, warzywa liściaste i rośliny strączkowe. Pamiętaj też, że niektóre leki mogą zmniejszać wchłanianie magnezu. Jesz za dużo cukru i rafinowanych węglowodanów Czy niezdrowe jedzenie może wpłynąć na poziom stresu? Okazuje się, że tak. Po zjedzeniu słodkiej lub wysoce przetworzonej żywności [...]
Wiele osób, które chce schudnąć, zaczyna od wielkich rewolucji w swoim życiu. Całkowita zmiana diety, przejście z siedzącego trybu życia na codzienne treningi itp. Nie tędy droga. Jeżeli chcesz schudnąć, nie wprowadzaj w swoim stylu życia drastycznych zmian w zbyt krótkim czasie. Nawet jeśli szybko schudniesz, to jest duża szansa, że jeszcze [...]
[...] ma swoją cenę. Cukier w nadmiarze może powoduje problemy zdrowotne i najlepiej ograniczać go do minimum. Jak rozpoznać, że "miarka" została przebrana i spożywasz go za dużo? Oto 8 sygnałów, które ciało zaczyna wysyłać, aby poinformować Cię, że musisz zmniejszyć spożycie cukru. Zaczynasz przybierać na wadze Jedzenie zbyt dużej ilości cukru [...]
[...] Chinach, czy Meksyku. Można go również spotkać w Polsce, jednak w formie rośliny ozdobnej, którą hoduje się w doniczkach. Ananas a walka z osteoporozą u kobiet Kobiety są dużo bardziej narażone na występowanie osteoporozy, dotyka ona prawie czterokrotnie częściej płeć damską niż męską. Choroba ta charakteryzuje się głównie zmniejszeniem [...]
[...] wsparciem Twojego organizmu. To proste – trenujesz, więc spalasz energię. Ekstrakt z korzenia pieprzycy peruwiańskiej Bardziej znana jako MACA. Roślina ta zawiera bardzo dużo substancji mineralnych i witamin, które są potrzebne każdej aktywnej osobie do prawidłowego funkcjonowania. Maca jest źródłem energii, który wspiera wydolność nie tylko [...]
[...] makroskładnika. Biorąc jednak pod uwagę założenia weganizmu, trzeba zweryfikować, jakie to jest białko, jakiego pochodzenia. Najczęściej jest to białko serwatkowe, zatem dużo lepiej jest kupić oddzielnie masło orzechowe i roślinną odżywkę białkową, i samodzielnie je zmiksować. Podsumowując, jeśli jesteś weganinem i chcesz zgodnie ze swoimi [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] plus warzywa i mieć szybki posiłek. Wady spożywania kurczaka z rożna Niestety, ale spożywanie kurczaka z rożna, zwłaszcza częste ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
Wiele osób uważa, iż tuczą ziemniaki. Ziemniaki wcale nie dostarczają dużo kcal. W 100 g gotowanych ziemniaków jest: 62 kcal, 0.2 g tłuszczu, 1.8 g białka, 17 g węglowodanów (różni autorzy podają różne dane, więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g [...]
Kiedy spodziewasz się miesiączki, jesteś nastawiona na zmiany nastroju, na to, że możesz być np. marudna. Czasami jednak zdarza się, że odczuwamy także niepokój. Czy to normalne? Skoncentruj się na węglowodanach i wapniu Wypróbuj śniadania na bazie złożonych węglowodanów z dodatkiem białka bogatego w wapń, np. owsianka z kefirem i dodatkiem [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
[...] pomimo tego, że codziennie ćwiczysz? Najczęstszym powodem, przez który ludzie nie mogą schudnąć mimo ćwiczeń, to nadwyżka kaloryczna. Często wydaje nam się, że spalamy dużo więcej, niż naprawdę spaliliśmy. Równie często myślimy, że zjedliśmy mniej, niż w rzeczywistości. Takie błędne szacowanie może prowadzić do znacznej nadwyżki [...]
[...] i bardzo pracowity zawodnik, brązowy medalista ME Juniorów. To, jakie miejsce zajmie, będzie zależało od konkurentów, a w kategorii wiekowej 16-19 lat może ich nie być dużo. Widzę duże szanse na sukces. Sandro Sołowiej był na 7 miejscu w roku ubiegłym, ale na ME był już piąty. Wydaje mi się, że już dojrzał do walki o medal. Tym bardziej, że [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] diety do wysiłku stanowi kluczowe rozwiązanie, gdy zależy nam na tym, aby podjęta aktywność fizyczna przynosiła efekty. Korzystając od razu z pomocy dietetycznej, będziemy dużo szybciej widzieć efekty pracy nad sylwetką, jak i zapobiegniemy niekontrolowanemu podjadaniu, co wspomoże dodatkowo nasze samopoczucie i sprawi, że poczujemy się pewniej.
Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]
Każdy z nas zna pojęcie “międzynarodowego dnia klatki piersiowej”, gdy przy poniedziałku dostanie się do ławki ze sztangą graniczy z cudem. Czy takie nastawienie jest jednak konieczne? Czy, aby klata rosła duża i silna, niezbędne jest wykorzystanie wyciskania sztangi leżąc? Co więcej, ćwiczenie doskonale buduje górną część mięśnia, kładąc nacisk [...]
[...] jej źródłem jest ekspozycja na światło słoneczne, ale można ją uzupełnić także, jedząc jaja, tłuste ryby lub stosować dobrej jakości suplement. Podsumowanie Kiedy tracisz dużo kilogramów, może jednocześnie spadać gęstość Twoich kości. Upewnij się, że masz wystarczającą ilość białka, wapnia oraz witaminy d w swojej diecie, a także dodaj do [...]